Translate

13 Ocak 2013 Pazar

Yesim'in Doğum Günü Pastasi



Bu pastam yas pasta olarak pastanelerde satilan pastalar gibi pandispanya ve kat aralarinda yagli krema kullanilarak yapiliyor. Yaklasik 30 kisiye yetecek boyutta olmasi icin iki kati malzemelerle yaptim. Keki pandispanya olarak bilinen yagsiz bir karisim, sadece 6 yemek kasigi sivi yag katiliyor. 14 yumurta sakin korkutmasin cunku kar haline getirildikten sonra hicbir yumurta tadi olmayan kremaya donusuyor. Cok ama cok lezzetli. Tarifimi bire bir uygularsaniz inanilmaz lezzette bir doğum günü pastası yapmiş olursunuz.

Pandispanya icin: 10 yumurta+4 yumurta sarisi
340 gr seker
bir fiske tuz
vanilya
260 gr un (2 su bardagi)
60 gr kakao (1/2 su bardagi)
6 yemek kasigi sivi yag
6 yemek kasigi sut

Ara kremasi:
200 gr tereyagi
125 gr kakao
bir fiske tuz
200 gr pudra sekeri
vanilya
200 ml krema

Kekin yapilisi:
Mikserle yumurtalari ve 4 yumurta sarisini, sekeri, tuzu ve vanilyayi beyaz ve kopuk gibi olana kadar cirpin. (Yaklasik 5-6 dakika.) Her tarafinin kati kopuk gibi bir krema kivamina gelmesi gerekiyor. Unu ve kakaoyu kagidin uzerine eleyin ve azar azar yumurta karisimina ekleyerek, yavas yavas cirpmadan tahta kasikla hamuru alttan uste getirerek karismasini saglayin. Bu asamada mikser kesinlikle kullanilmaz. Bu tur kek hamurunun ozelligi yagsiz sunger gibi olmasidir. Yag sadece ara kremasinda kullanilir. Tum kuru malzemeler iyice karistiktan sonra cok az ilitilmis (30 derece) sut ve sivi yag karisimi da ilave edilir. Yaglanmis ve yagli firin kagidi dosenmis kek kalibina dokulup, onceden isitilmis 200 derece firinda pisirilir. Bicak batirilip temiz cikiyorsa hamurdan kek pismis demektir. Bu sekilde hazirlanan keki ortadan iki yada uce ayirarak arasina ara kremasi surulur, bir kat kek, bir kat krema olmak uzere. Ara kremanin yapilisi: 200 gr oda isisindaki tereyagini karistirma kabina koyun, mikserle cirpmaya baslayin. Azar azar kakaoyu, tuzu, (kivam icin gerekli) pudra sekerini ve vanilyayi ilave edin, birlikte cirpin. Ayri bir kapta kremayi mikserle katilasana kadar cirpin. Yagli karisima katin ve kasikla karistirin. Kek katlarinin arasina surun. Ustunun cikolata sosu: 150 gr bitter cikolatayi 6 yemek kasigi sutle eriyene ve sadece ilik olana kadar karistirarak isitin. Hemen hazirladiginiz kekin uzerine dokup her tarafinin kaplanmasini saglayin. Buzdolabinda soguyup ust sosu katilasinca, krem santiyi mikserle cirparak, isterseniz bir kac damla gida boyasi kullanarak, krema torbasina doldurup istediginiz gibi susleyin.

2 yorum:

Yorumlarinizi duzenli olarak cevaplamaya calisacagim.